Граф Игнатиев в ремонт от днес, променят движението

Книжният пазар се мести пред хотел Рила, закриват сергиите за зеленчуци

Последна промяна на 07 май 2018 в 06:04 17729 0

Снимка А.Д.А.

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" стартира от днес, трамваите спират до октомври. 

До 9 юни се въвеждат промени в движението заради първия етап от реконструкцията на централната софийска улица. 

Забранява се влизането на пътни превозни средства по южната половина от пътното платно на ул. „Алабин”, в участъка от бул. „Витоша” до ул. „Граф Игнатиев”. Движението на ППС ще се извършва в една лента, в посока от ул. „Цар Калоян” към бул. „Витоша”.
Затворени са и ул. „Граф Игнатиев” в участъка от ул. „Алабин” до пл. „Джузепе Гарибалди“ и от ул. „Солунска” до ул. „Георги Раковски”;
ул. „Иван Денкоглу” в участъка от ул. „Ангел Кънчев” до ул. „Граф Игнатиев“; ул. „Княз Александър I” в участъка от ул. „Стефан Караджа” до ул. „Граф Игнатиев“; ул. „Солунска” в участъка от бул. „Витоша” до ул. „Христо Белчев“ и от ул. „Христо Белчев“ до ул. „Ангел Кънчев”.

При изпълнение на строителните дейности ще се осигури пешеходна проходимост в зоната на строителните площадки, с широчина от 1.50м.

Променя се посоката на движение на пътни превозни средства по ул. „Иван Денкоглу” в участъка от ул. „Христо Белчев“ до ул. „Цар Асен I“, като посоката на движение е към ул. „Христо Белчев“; както и по ул. „Д-р Георги Вълкович” с посока на движение към ул. „Ангел Кънчев”. 

Закриват се местата за почасово платено паркиране и местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва: по ул. „Княз Александър I” от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Стефан Караджа“; по ул. „Солунска“ от бул. „Витоша“ до ул. „Ангел Кънчев“; по ул. „Иван Денкоглу“ от ул. „Ангел Кънчев“ до ул. „Граф Игнатиев“; по бул. „Александър Стамболийски“ между бул. „Христо Ботев“ и ул. „Братя Миладинови“ - 2бр. паркоместа отдясно в посока бул. „Витоша“, в зоната на новата временна автобусна спирка.

От днес до октомври се закрива движението на трамвайни линии №№ 10,12 и 18 по ул. „Граф Игнатиев“ в участъка от бул. „Витоша“ до пл. „Журналист“ за №№ 12 и 18 и до Метростанция „Витоша“ /кв. Хладилника/ за № 10. 
Временно се закриват двупосочни трамвайни спирки - „пл. Гарибалди“, „пл. Славейков“, „бул. Васил Левски“, „УАСГ“, „пл. Журналист“ и „ул. Вишнева“.

Маршрутите на трамвайна линия №10 и трамвайна линия № 12 се обединяват като временна трамвайна линия № 10 – От ж.к. Западен парк по маршрута си до бул. „Витоша“, наляво по булеварда, по бул. „Княгиня Мария Луиза“, през подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Илиянско шосе“, по маршрута на трамвайна линия № 12 до кв. Илиянци- двупосочно. Трамвайна линия № 18 се закрива.

Разкрива се временна автобусна линия № А-ТМ 10 с маршрут - Зоопарка, ул. „Сребърна“, надясно по бул. „Черни връх“, надясно по бул. „Джеймс Баучър“, наляво по ул. „Свети Наум“, надясно по бул. „Черни връх“, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, наляво по ул. „Ген. Гурко“, по ул. „Алабин“, надясно по бул. „Христо Ботев“, надясно по бул. „Ал. Стамболийски“, наляво през площад „Св. Неделя“, надясно през пл. „Независимост“, по бул. „Цар Освободител“, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по маршрута си до Зоопарка.
Автобусите от линия № А-ТМ10 ще спират на всички съществуващи трамвайни и автобусни спирки по маршрута.

Разкриват се и четири временни спирки: Спирка „Сатиричен театър“ се организира на ул. „Ген. Гурко“ на 25 м след ул. „Г. С. Раковски“ в посока Съдебна палата, Спирка „Съдебна палата“ се организира на ул. „Алабин“ на 50 м след бул. „Витоша“ в посока пл. „Македония“;
Спирка „пл. Възраждане“ се организира на бул. „Ал. Стамболийски“ на 55 м след бул. „Христо Ботев“ в посока пл. „Св. Неделя“;
Спирка  „пл. Св. Неделя“ се организира на бул. „Ал. Стамболийски“ на 5 м преди бул. „Витоша“ в посока площад „Св. Неделя“;

Спирка  „ул. Ген. Гурко“ за автобусни линии №№ 84 и 184 и от маршрута на № А-ТМ10 се организира като двойна спирка с втори спирков знак. 

Срокът за изпълнение на целия проект е 300 календарни дни. Първият етап включва цялостна реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" заедно с участък от ул. "Солунска", а вторият етап е реконструкцията на ул. "Шишман" и ул. "6-ти септември". Първият етап, който започва в понеделник, трябва да бъде завършен най-късно до средата на октомври. Вторият етап ще бъде направен през 2019 г.

Предвидени са сериозни санкции, свързани както със срока и качеството на изпълнение. Гаранционният срок по договора е осем години. Гаранцията е около 600 000 лв., като половината от нея ще остане блокирана до изтичане на гаранционния срок, а другата половина ще бъде освободена след завършване на обекта и издаване на акт 15. Неустойката за неспазване на срока е в размер на 240 000 лв., за всеки ден просрочие, което е един процент от стойността на проекта.

При некачествено изпълнение на поръчката се дължи неустойка в размер до пет процента от стойността на договора - около 1,2 млн. лв. 

Търговците на книги от пл. Славейков се местят пред хотел Рила за времето на ремонта, после книжният пазар ще се завърне. Ще бъде закрит обаче зеленчуковият пазар пред градинката до църквата "Св. Седмочисленици".

След ремонта улица "Граф Игнатиев" ще бъде пешеходна, по нея ще се движат само трамваи. 

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !