Медия Как да избегнем груби грешки при покупката на интериорни врати?

Как да избегнем груби грешки при покупката на интериорни врати? /media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=3390
  • 42
  • 0
  • 0
Сподели
  • vrati
  • 1 media
  • качено на 08 декември 2016

Нанасяте се в нов дом или извършвате основен ремонт на вече съществуващо жилище... На даден етап ще ви се наложи да закупите нови интериорни врати, с които да затворите отделните помещения или с които да подмените старите и амортизирани вътрешни модели. Ако не сте го правили досега, ще трябва да се подготвите за някои специфични обстоятелства, така че да си спестите груби грешки, недоразумения и неприятни изненади.

Ето какво трябва да знаете при покупка на интериорни врати:

Не всичко, свързано с работата на вратата е включено в комплекта

Една интериорна или входна врата рядко се предлага, така както я виждате на сайта на даден магазин или както си я представяте в дома си. Напълно окомплектовани врати ще намерите при много малко търговци. В повечето магазини в обявената цена са включени само крилата, а всички останали компоненти, като каси, первази, рамки, укрепителни и затварящи елементи ще трябва да закупите допълнително.

Тази практика се е наложила поради специфичните особености на всяко жилище и различните желания на клиента. Тъй като размерите на зида, в който се монтира касата рядко са стандартни при българското строителство, е трудно да се постигне универсално приложение на стандартните каси, които обикновено са с дебелина 20 см. Монтажът на вратата също се доплаща, като в някои случаи той е калкулиран в крайната цена, а в други се добавя впоследствие.

Изберете вратата спрямо интериора на своя дом

Това, че един модел врата ви е харесал в магазина съвсем не означава, че той ще стои добре във вашия дом. Вратата трябва да отговаря на цялостния облик на жилището, а не само да бъде изработена от качествени материали и да бъде красива. Тъй като по-често избираме интериорни врати от естествена дървесина или мдф фурнири е добре цветът на дървото да бъде в синхрон с цвета на мебелите и подовите настилки в жилището.

Ако закупената врата е с модерен дизайн и изработена от не-естествени материали като стъкло, PVC или алуминий, тя няма да стои добре в кабинет или трапезария, в която преобладават масивни дървени мебели и естествен паркет. Това правило е валидно и за банята. Дизайнът на съвременните бани не позволява използване на врати, имитиращи дърво. В случай, че коридорът е облицован с ламперия или останалите врати в жилището са от дървесина е добре да поръчате двулицев модел врата, външното крило на която имитира дърво, а вътрешното е бяло или с визия, отговаряща на стила на банята.

Не пестете средства за аксесоарите

Допълнителните компоненти или казано по-просто – аксесоарите са тези, които обуславят добрата и дългосрочна работа на една интериорна врата. Това са най-вече укрепителните елементи – пантите от здравината и броят на които зависи дали крилото ще провисне или ще остане добре фиксирано към касата, осигурявайки лесно движение и плътно затваряне на вратата. Бравите и уплътненията са не по-малко важни за добрата работа на всяка врата, затова ако се наложи да доплатите за аксесоари с по-високо качество – не се колебайте да го направите.

Монтирайте вратите след като завършат всички строителни дейности

Когато се снемат размери за врата се вземат предвид дебелината на зида и височината на пода, затова преди да закупите и монтирате вратите е необходимо да приключат основните строителни дейности. Подовите настилки трябва да бъдат положени и след това да се измери отвора и определи височината на вратата. Стените също трябва да са готови, защото към монтажа се пристъпва чак след полагане на мазилка и шпакловка.

Тагове: врати
Категории: Общество
Покажи повече

0 Коментари

There are no comments yet. Add a comment.

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010